(pik)
Dobre wrażenie po wizycie w zakładach Skiby
W piątek silna samorządowa delegacja z powiatu i gminy Środa pojechała do Chojnic, by z bliska przyjrzeć się Zakładom Mięsnym „Skiba". W ubiegłym roku zakład ten kupił 8 hektarów od powiatu i chce wybudować tu zakład przetwórczy. Średzcy samorządowcy, którzy często słyszą pytania od zaniepokojonych tym faktem i ewentualnymi trudnościami związanymi z taką działalnością mieszkańców Środy i okolic, chcieli przekonać się na miejscu, jak wygląda taka produkcja i czy jest ona uciążliwa dla otoczenia. Wrócili z bardzo dobrymi wrażeniami i będą uspokajać średzian, że zakłady te nie będą stanowić żadnego zagrożenia dla spokojnego życia i środowiska. Będą za to szansą na rozwój dla hodowców świń
Na kupionych od powiatu gruntach Zakłady Mięsne „Skiba" chcą wybudować nowoczesny zakład produkcyjny. Mało tego niedawno przedstawiciel firmy rozmawiał z powiatem o możliwości zakupu dodatkowych kilku hektarów. Starosta Ernest Iwańczuk, do którego docierały pytania mieszkańców zaniepokojonych budową tego typu zakładu pod Środą, postanowił z bliska przekonać się, jak wygląda taka produkcja. W wyjeździe, do którego doszło 15 marca, udział wzięli również burmistrz Piotr Mieloch, członkowie zarządu powiatu - Agnieszka Król, Bogusław Biernat i Michał Matelski, przewodnicząca Rady Powiatu Średzkiego Małgorzata Fertała, przewodniczący Rady Miejskiej Paweł Wullert, geodeta powiatowy Hanna Mierzwiak oraz prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej Wodociągów i Kanalizacji Jan Buczkowski.
Średzka delegacja miała okazję z bliska przyjrzeć się zakładowi, a także porozmawiać o planach związanych z budową zakłady w Środzie i związanych z tym na przykład działaniach inwestycyjnych dotyczących na przykład kwestii budowy oczyszczalni ścieków. O szczegółach oficjalnie przedstawiciele firmy, czyli dyrektor generalny Bogdan Noga i prezes zarządu Andrzej Skiba, mówić dziś jeszcze nie chcą. W tej chwili wiadomo, że przygotowane są wstępne koncepcje zagospodarowania terenu w Środzie. Budowa ma ruszyć za około 2 lata. Firma jest w czołówce europejskiej, jeśli chodzi o wykorzystanie nowych technologii. Każda jej linia produkcyjna jest specjalnie projektowana. Zakłady, które są odbiorcą tylko polskiego żywca, liczą też na dobrą współpracę z lokalnymi rolnikami. Już teraz firma zaopatruje się w Wielkopolsce. Założenia skupu w Środzie na dziś są na poziomie 5 tysięcy świń dziennie. Firma chce też zatrudniać osoby, które mieszkają na miejscu. Będą więc nowe miejsca pracy.
Po tej wizycie starosta zapewnia, że średzianie mogą spać spokojnie i nie obawiać się tych zakładów. - W ostatni piątek wraz z całym Zarządem Powiatu Średzkiego miałem okazję zobaczyć Zakłady Mięsne „Skiba" S.A. Zakład jest bardzo profesjonalny, jest czysto, brak jakichkolwiek oznak uciążliwości na zewnątrz, nie ma żadnych zapachów. Śmiało możemy powiedzieć, że jest to przedsiębiorca idealny. Gdyby wszyscy właściciele firm właśnie tak prowadzili swoje interesy, nie mielibyśmy żadnych powodów do narzekań. Powiat na tej inwestycji tylko skorzysta - mówi Ernest Iwańczuk.
Delegacja średzkich samorządowców z przedstawicielami Zakładów Mięsnych „Skiba"