Prace rozpoczęły się w ubiegłym tygodniu od wyburzenia muru i części zabudowań posesji od strony ul. Tylnej. Teraz na działce zostaną wykonane mikropale na głębokość 4 m. Następnie zostanie wybudowanych osiem żelbetonowych pali, a na nich powstanie wielka sala.
Sala będzie miała powierzchnię 320 m kw. - Ze względu na trzy kolumny, jakie staną w jej wnętrzu, będzie nazywała się Salą Kolumnową. Od Sali Złotej będzie oddzielona tylko przesuwaną ścianą, dzięki czemu, po rozsunięciu, uzyskamy jedną wielką salę o powierzchni 450 m kw. - opowiada Grzegorz Budasz, właściciel Restauracji Wiedeńska.
Dla porównania można podać, że duża sala wraz z wnęką w Restauracji Turystyczna ma powierzchnię 230 m kw. Przy Starym Rynku powierzchnia sal będzie zatem jeszcze raz taka...
Nad salą znajdzie się miejsce na parking. W najbliższym czasie zostanie odbudowany mur od sąsiadującego z Wiedeńską podwórza Restauracji pod Orłem.
To nie koniec zmian. Już w tej chwili trwają prace przy modernizacji klatki schodowej od strony Starego Rynku. Schody będą szerokie na całą klatkę, a przez to wygodniejsze. Będą prowadziły zarówno do części restauracyjnej, jak i części hotelowej.
Restaurację Wiedeńską czeka także remont elewacji. Lada dzień rozpocznie się remont od strony Starego Rynku. Natomiast w przyszłym roku ma zostać odnowiona elewacja od strony ul. Kilińskiego. Wtedy też zostanie pomalowana nowa część, która powstaje od strony ul. Tylnej.
Koszt całej inwestycji to około 1,2 mln zł.
Grzegorz Budasz to najbardziej znany średzki restaurator. Przed laty prowadził Restaurację Wodnik (obecnie Hotel Szablewski), której nazwa odpowiadała znakowi Zodiaku Grzegorza Budasza. Potem przez lata prowadził Restaurację Turystyczną (od kilku miesięcy ma ona już nową właścicielkę) i jednocześnie Restaurację Wiedeńską. Teraz swoje siły skupia na tej ostatniej, której wraz z małżonką jest właścicielem.
Co ciekawe, tempo prac przy budowie nowej sali zakłada, że już 23 czerwca na placu budowy pojawi się firma, która układa więźbę dachową. - Mam nadzieję, że sala będzie gotowa pod koniec października - mówi Grzegorz Budasz.
(kóz)