Kontrolą objęto również targowisko. Podczas kontroli inspektorzy szczególną uwagę zwracali m.in. na jakość zdrowotną sprzedawanej żywności, higienę sprzedaży, czystość sprzętu i pomieszczeń. Zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym, to przedsiębiorca jest odpowiedzialny za jakość zdrowotną żywności wprowadzanej do obrotu.
Od początku sezonu przeprowadzono 17 kontroli, w trakcie których na skutek zauważonych podczas kontroli nieprawidłowości nałożono dwa mandaty karne na kwotę 300 złotych. Dotyczyły one sprzedaży ryb na targowisku w Środzie. Sprzedawca oferował je klientom prosto ze stołu, z pojemników, a nie z lodówki, mimo że na zewnątrz temperatura otoczenia sięgała w tym momencie 29°C. Co ciekawe, klientów sprzedawcy nie brakowało...
Mandatem została ukarana także sprzedająca na targowisku chleb. Także bez zachowania podstawowych zasad higieny.
Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Środzie wydali również decyzje nakazujące usunięcie stwierdzonych uchybień oraz decyzje opłatowe.
Jak podaje średzka PSSE, prowadzenie tego typu kontroli ma na celu zmianę powszechnego przekonania personelu odpowiedzialnego za stan sanitarno - higieniczny obiektów o bezkarności związanej z brakiem nadzoru sanitarnego w dni wolne od pracy. Na konieczność takich działań wskazują również wyniki kontroli weekendowych prowadzonych w okresie letnim w latach poprzednich na terenie naszego województwa.
Przeprowadzone kontrole wykazały znaczną poprawę stanu sanitarno - higienicznego zakładów sezonowych na terenie działania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Środzie. Również na targowisku większość handlujący dostosowała się do obowiązujących przepisów sanitarnych. Jednak znalazły się osoby, które wprowadzały do obrotu niepakowane, bez oznakowania, w nieprawidłowych warunkach higienicznych oraz bez zapewnienia ciągłości łańcucha chłodniczego środki spożywcze, wspomniane ryby wędzone oraz chleb. Transport tych środków spożywczych nie spełniał obowiązujących przepisów sanitarnych. Wobec tych osób prowadzone jest postępowanie administracyjne - informuje Maria Bielawska, szefowa Sekcji Higieny Żywności PSSE w Środzie.
(k)