Wielkie zakłady mięsne od 2025 roku?
Zakłady Mięsne Skiba S.A. chcą około 2025 roku uruchomić produkcję w swoim nowym zakładzie w okolicach Chwałkowa, w gminie Środa. Firma w najbliższych latach będzie prowadziła sprawy związane z potrzebnymi decyzjami, projektem i samą budową wielkiej firmy. Docelowo ma w niej pracować nawet kilkuset pracowników
Prezes Andrzej Skiba ze samorządowcami ze Środy
We wtorek do Środy przyjechał Andrzej Skiba, prezes spółki Zakłady Mięsne Skiba S.A. Spotkał się ze starostą średzkim Ernestem Iwańczukiem i burmistrzem Piotrem Mielochem. Prezes mówił o planach związanych z budową zakładu w gminie Środa.
Z informacji, jakie uzyskaliśmy w Starostwie Powiatowym w Środzie wynika, że ubojnia i przetwórnia mają ruszyć w 2025 roku. Do tego czasu firma będzie załatwiać sprawy formalno - prawne związane z inwestycją, wykona projekty i wybuduje zakład. Prezes Andrzej Skiba miał deklarować, że firma zamierza kupować żywiec od lokalnych producentów, głównie z powiatu średzkiego.
Przypomnijmy, że przy okazji tej inwestycji w Środzie od dłuższego czasu rozmawia się na temat konieczności rozbudowy oczyszczalni ścieków, a także zaopatrzenia w wodę. To dwa poważne problemy, z którymi musi sobie poradzić gmina, a także firma. MPECWiK już przedstawił plany dotyczące rozbudowy oczyszczalni, a także rozwiązać wodnych. Inwestycje sięgają wielu milionów złotych. Oczywiście nie są one związane tylko z budową ZM Skiba.
Sama firma oficjalnie nie informuje obecnie, jak duży przerób planuje w zakładzie w gminie Środa. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, że będzie on ogromny.
Zakłady Mięsne Skiba mają swoją siedzibę w Chojnicach, w województwie pomorskim. Ubojnia w Igłach, należąca do ZM Skiba, jest jednym z największych i najnowocześniejszych w Polsce. Specjalizuje się w produkcji i sprzedaży mięsa wieprzowego. Potencjał zakładu to ubój i rozbiór 300 sztuk trzody chlewnej na godzinę! Natomiast druga ubojnia - bydła - jest zlokalizowana w Czersku - 30 km od Chojnic. Same zakłady mięsne mają ponad 25-letnią tradycję. Zaczęło się przed wielu laty od niewielkiego zakładu, zatrudniającego zaledwie 12 pracowników. W ofercie Zakładów Mięsnych Skiba było wówczas 20 produktów, zaś ich odbiorcami byli najbliżsi znajomi, rodzina i lokalni odbiorcy. Dzisiaj nadal jest to firma rodzinna, jedna z największych w Polsce.
(k)