Do Zaniemyśla, prócz powiatu, zapraszali również KGZ Zwola i gmina Zaniemyśl. Swoje reprezentacje wystawiły powiaty wolsztyński, obornicki, czarnkowsko - trzcianecki, pleszewski, kolski, turecki i wągrowiecki. Festiwal otworzył starosta Marcin Bednarz oraz zastępca wójta Bogdan Schwanke.
W czasie kilkugodzinnej imprezy posłuchać można było występów zespołu ludowego Tośtoki, kapeli Szczuny z Sulęcinka, monologu Władysławy Kałużnej z KGW Zwola, grupy muzycznej Gama, a także dzieci ze Śniecisk. Były też atrakcje dla dzieci - dmuchańce, eurobungee, malowanie twarzy, stoiska promocyjne KGW z terenu powiatu średzkiego. Tu wystawiały się Zwola, Czarne Piątkowo i Grójec, Starkówiec Piątkowski, Szlachcin, Garby, Chromiec, Zielniczki.
Na wyspie unosiły się zapachy wielu przygotowanych potraw i to one przyciągały smakoszy nie tylko z powiatu. W trakcie festiwalu odbywał się konkurs kulinarny w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa tradycyjna kuchni wielkopolskiej oraz wielkopolskie słodkości. Już po rozstrzygnięciu konkursu można było spróbować przygotowanych potraw i ciast.
W kategorii „potrawa tradycyjnej kuchni wielkopolskiej" zwyciężyło KGW w Sławnie z powiatu czarnowsko - trzcianeckiego. Za „Faszerowaną kaczkę z Noteckiej Doliny" otrzymało nagrodę w wysokości 1500 zł oraz przywilej organizowania IX edycji festiwalu w 2019 r. Drugie miejsce i nagrodę w wysokości tysiąca złotych zajęło KGW Ruchów z powiatu kolskiego, które przygotowało „Dzika z Rzuchowskiego gaju z szagówkami, wcina grzyby z jeżynami", a trzecie miejsce i nagrodę w wysokości 500 zł - KGW Oporzyn z powiatu wągrowieckiego za „Wiejski kociołek".
Natomiast w kategorii „wielkopolskie słodkości" zwyciężył KGW Rzuchów - „Pączkami z pyrów" (nagroda w wysokości 1500 zł); drugie miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł odebrał KGW Oporzyn za „Metrowiec", a trzecie miejsce i nagrodę w wysokości 500 zł odebrało Stowarzyszenie Kaczkowiacy z powiatu tureckiego za „Sernik z musem malinowym".
pik